Σαββατιάτικες εκδηλώσεις στο χώρο του Συν-Αλλοις

Ημερομηνία: 
Σάββατο, 10 Μάρτιος, 2012 - 15:00
Τοποθεσία: 
Συν-Άλλοις
Σαββατιάτικες εκδηλώσεις στο χώρο του Συν-Αλλοις

Το Σάββατο, 10 Μάρτη, φιλοξενούμε στο χώρο του Συν-Αλλοις (Νηλέως 35 - Θησείο, χάρτης) δύο εκδηλώσεις σχετικές με τη διατροφή. Στις 3 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί πρακτικό εργαστήριο παρασκευής ψωμιού, από τη Νέα Γουινέα. Στις 6 το απόγευμα, ο βιοκαλλιεργητής Γιώργος Αντωνόπουλος θα μας μιλήσει για τις παραδοσιακές ποικιλίες σιτηρών που καλλιεργεί, αλλά και για τη γενικότερη πρακτική και φιλοσοφία του στο χώρο της βιολογικής καλλιέργειας.

Η “Νέα Γουινέα” είναι ένα εγχείρημα που ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2009, με βασικό στόχο την επανάκτηση του ελέγχου πάνω στα απαραίτητα για την διαβίωση, και την αυτοδιαχείριση των βασικών μας αναγκών. Βασικό αντικείμενο του εγχειρήματος είναι η αναζήτηση και ανάπτυξης εναλλακτικής τεχνογνωσίας σε μια ποικιλία αξόνων (τροφή, ενέργεια, υγεία, δόμηση, ένδυση κ.α.), και η διάδοσή της μέσα από πρακτικά εργαστήρια και σεμινάρια αυτομόρφωσης.

Το αγρόκτημα Αντωνόπουλου είναι μία από τις παλαιότερες προσπάθειες βιολογικής καλλιέργειας στην Ελλάδα, χρονολογούμενη από το 1985. Στα χωράφια που διαθέτουν στο Δίλοφο Φαρσάλων, οι αδελφοί Αντωνόπουλου καλλιεργούν δεκάδες γηγενείς ποικιλίες οσπρίων, σιτηρών και κηπευτικών. Ειδικά στον τομέα των σιτηρών, έχουν διασώσει μια σειρά "ξεχασμένων" ποικιλιών (ζέα, μονόκοκκο,πτισάνη κ.α.), με ιδιαίτερη διατροφική και θεραπευτική αξία, που θεωρούνται "μη-αποδοτικές" από τη συμβατική γεωργία. Παράλληλα διαχειρίζονται αυτόνομα την συσκευασία, τη μεταποίηση και τη διακίνηση των προϊόντων τους σε όλη την Ελλάδα, πολλά από τα οποία μπορείτε να βρείτε και στο χώρο του Συν-Αλλοις. Συμμετέχουν, επίσης, ενεργά στις προσπάθειες οργάνωσης εναλλακτικών δικτύων στον αγροτικό τομέα, όντας από τα ιδρυτικά μέλη του Δικτύου Οικοινότητα.

Σας περιμένουμε!