Όχι στον εξοντωτικό φόρο στον καφέ

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Καφεκοπτών διαμαρτύρεται έντονα για το νέο φόρο στον καφέ (2 έως 3 ευρώ το κιλό), που περιλαμβάνεται στο νέο πολυνομοσχέδιο. Όπως καταγγέλουν, ο φόρος αυτός θα οδηγήσει στο κλείσιμο πολλών μικρών καφεκοπτών, προς όφελος των μεγάλων πολυεθνικών που κυριαρχούν στην ελληνική αγορά.

Ο καφές Compañero ψήνεται και συσκευάζεται στον καφεκόπτη Γ.Κατράκη, που είναι μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου και καλός μας σύντροφος μας όλα αυτά τα χρόνια. Ο νέος φόρος στον καφέ θα έχει σοβαρές επιπτώσεις και στο δικό μας εγχείρημα, που ακόμα δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε.
Δεν συνυπογράφουμε απλά την επιστολή του Συνδέσμου Καφεκοπτών, είμαστε κυριολεκτικά μαζί τους!
Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή:
------------------------------------------------
ΥΠΟΜΝΗΜΑ

ΟΙ ΚΑΦΕΚΟΠΤΕΣ ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΣΤΕΙ Η’ ΘΑ……..
Α) Ο νέος φόρος στην πρώτη ύλη θα αγγίζει μιά αύξηση της τάξης του 50% εως 100%
Β) Αύξηση του Φ.Π.Α. απο 13% στο 23%και σύντομα 24%
Γ) Αύξηση της ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ από το 26%--στο 29%
Δ) Δεν συμπεριλαμβάνονται στα προγράμματα του ΕΣΠΑ για την μεταποίηση και επεξεργασία της πρώτης ύλης τους (ωμό καφέ)

Αν επικρατήσει και το πρώτο σενάριο….
Αυτό θα σημαίνει θάνατο στους καφεκόπτες και σε πολλές άλλες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που βρίσκονται και δραστηριοποιούνται γύρω από το επάγγελμά μας.
Αντί να δούμε κάποια υποστήριξη ,στον αγώνα επιβίωσης του κλάδου μας( ο οποίος έχει συρρικνωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια )έρχεται σήμερα η κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία να δώσουν , το τελειωτικό κτύπημα των μεταποιητικών μας ελληνικών επιχειρήσεων ,προτείνοντας νέους εξοντωτικούς φόρους .
Αυτή η φορολόγηση θα χτυπήσει κύρια τον παραδοσιακό ελληνικό καφέ. Μια τέχνη που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά στους μικρούς καφεκόπτες, σε κάθε περιοχή της χώρας.
Αφήνοντας έτσι τις όποιες ,ΝΕΣΤΛΕ (ΛΟΥΜΙΔΗΣ Α.Ε ) και άλλες ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ, όπως ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ,ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΟΥ ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΟΥ ΚΑΦΕ , να κάνουν το δικό τους πάρτι στα ερείπια ,των βιοτεχνιών. μας.’Oσοι απομείνουμε θα αναγκαστούμε να κλείσουμε .ή να μεταφέρουμε τις επιχειρήσεις μας,σε άλλες χώρες.
Ο κλάδος μας διαμαρτύρεται έντονα, και ζητά άμεση συνάντηση με τα αρμόδια υπουργεία, προκειμένου, να καταθέσει, τις δικές του προτάσεις(να ακουστούν, οι προτάσεις, μας για την φορολόγηση του καφέ).
Να γίνει ουσιαστική φορολόγηση των πολυεθνικών καθώς και των μεγάλων επιχειρήσεων εισαγωγής επεξεργασμένων καφέδων. Ετσι θα βοηθηθεί η Ελληνική Βιοτεχνία και κατ΄ επέκταση η εθνική οικονομία.
Ο κλάδος μας, συγκροτείται από βιοτέχνες καφεκόπτες οι οποίοι δραστηριοποιούνται ατομικά ή υπό εταιρική μορφή και σε πολλές περιπτώσεις σα μεικτές επιχειρήσεις, επεξεργάζονται και εμπορεύονται όλα τα είδη καφέ σε τυποποιημένη μορφή ή χύμα.
Κατασκευάζουν ή και εγκαθιστούν, σε καταστήματα λιανικής πώλησης, μηχανήματα (μύλους άλεσης καφέ) και απευθύνονται σε όλα τα σημεία πώλησης καφέδων.
Προμηθεύουμε το καταναλωτικό κοινό, με αγνό και φρέσκο καφέ, παραγόμενο από τις καλύτερες ποικιλίες, της παγκόσμιας παραγωγής.
Η εμπειρία και το μεράκι των ελλήνων καφεκοπτών μπορούν και δίνουν ποιότητα στα χαρμάνια τους , σε όλα τα προϊόντα του καφέ ,ελληνικό φίλτρου, εσπρέσσο κλπ.
καλύπτουμε, σε πολύ καλό βαθμό, τις προτιμήσεις που υποδηλώνουν τον πολυγευστικό πολιτισμό της χώρας μας.

Η προσπάθειά μας αυτή εξακολουθεί να προκαλεί την αντίδραση και την πολεμική των μεγάλων βιομηχανιών της κατηγορίας του τυποποιημένου καφέ, ελληνικού, φίλτρου, espresso κλπ.με απώτερο σκοπό την καθολική και μονοπωλιακή επικράτηση στην αγορά καθώς και την επιβολή των δικών τους όρων.

Τα προηγούμενα χρόνια, ο κλάδος μας κατάφερε μέσα από πολλές συζητήσεις με τα αρμόδια υπουργεία να δοθεί σε μικρές επιχειρήσεις, το δικαίωμα να σερβίρουν καφέ, μέσω των καφεκοπτείων, αρτοποιείων, πρατηρίων άρτου κλπ.
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, και την μείωση της τιμής του καφέ στο σερβίρισμα.
Αν ο καφές που χρησιμοποιούν όλα αυτά τα καταστήματα ήταν, στην πλειονότητα, προϊόντα Ελλήνων καφεκοπτών, θα είχαμε μια πολύ υγιή και αναπτυξιακή πορεία ενός κλάδου, σημαντικού στο χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
.
Σχετικά με τα προγράμματα ΕΣΠΑ .
Δυστυχώς ο κλάδος μας αφήνετε έξω από αυτά. Και επειδή θεωρούμε ότι το υπουργείο Ανάπτυξης θα πρέπει να αποτελεί ασπίδα προστασίας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου, ζητάμε να ενταχθούμε σ΄αυτά.
Πιστεύουμε στον εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεών μας με σύγχρονα μηχανήματα φρυξης και άλεσης του καφέ, καθώς και μηχανήματα τυποποίησης των προϊόντων, για να μπορέσουμε να επεξεργαστούμε καλύτερα το προίον μας, και να έχουμε
καλύτερη παρέμβαση στην αγορά. Έτσι θα σταματήσουν οι πολυεθνικές να πουλάνε παράδοση στον τόπο μας .
.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΑΦΕΚΟΠΤΩΝ
ΓΟΥΝΑΡΗ 21-23 ΠΕΙΡΑΙΑΣ.
ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ για το Δ. Σ Αναστασίου 6944395723.
Γ. Κατράκης 6944908472
Σ. Κετσογιάν 6958533123
Χρ.Μαρίνος 6937511010
Ευσταθία Παύλου 6983691477