Ημερολόγιο αλληλεγγύης στους ζαπατίστας 2020

2020: Ημερολόγιο αλληλεγγύης στους ζαπατίστας

Να ζωγράφισουμε τις ζωές μας με τα χρώματα της εξέγερσης!

«Είμαστε εδώ, είμαστε ζαπατίστας. Για να μας δουν, καλύψαμε το πρόσωπό μας. Για να μας ονομάσουν, αρνηθήκαμε το όνομά μας. Στοιχηματίζουμε το παρόν για να έχουμε μέλλον, και για να ζήσουμε, πεθαίνουμε. Είμαστε ζαπατίστας, στην πλειοψηφία μας ιθαγενείς με ρίζες από τους Μάγιας, και δεν ξεπουλιόμαστε, δεν παραδινόμαστε, δεν υποτασσόμαστε. Είμαστε εξέγερση και αντίσταση... Είμαστε ένας από τους πολλούς σπόρους που θα γεννήσουν άλλους κόσμους»

To ημερολόγιο αυτό μεταφέρει αποτυπώματα και χρώματα της εξέγερσης και τον λόγο των ζαπατίστας. Τα έσοδα από την πώλησή του θα διατεθούν στις αυτόνομες ζαπατιστικές κοινότητες. Γιατί, µε τον δικό µας χρόνο και τρόπο, µε τη δική µας γεωγραφία, και «ανεξάρτητα από χιλιοµετρικές αποστάσεις, τείχη και σύνορα ή τους φράχτες που µας υψώνουν», η καρδιά µας συνεχίζει να χτυπά µαζί µε τη δική τους.

Από το 1994 έως σήμερα, στις ιθαγενικές ζαπατιστικές κοινότητες, η αξιοπρέπεια και η αυτονομία δεν είναι ένα αίτημα, ένα σύνθημα ή ένα μακρινό όραμα: είναι μια χειροπιαστή πραγματικότητα. Ένα όνειρο που χτίζεται στο φως της κάθε μέρας. Το καλοκαίρι του 2019, οι ζαπατίστας ανακοίνωσαν την (τρίτη) επέκταση των κατειλημμένων, απελευθερωμένων περιοχών τους, στις οποίες «ο λαός κυβερνά και η κυβέρνηση υπακούει», καθώς και νέες δομές αυτονομίας και αυτοδιακυβέρνησης.

Και μας ζητάνε, για μια φορά ακόμα, να χτίσουμε μαζί τους ένα όνειρο ακόμα πιο μεγάλο: "να υφάνουμε παντού δίκτυα εξέγερσης και αντίστασης... Γιατί το όνειρο που δεν περιλαμβάνει τον κόσμο όλο, είναι ένα όνειρο μικρό...."

Το ημερολόγιο μπορείτε να το βρείτε στο Συνεταιρισμός Συν Άλλοις (Νηλέως 35, Θησείο), στο  Παγκάκι (Ολυμπίου 17, Κουκάκι), στη Lacandona (Ηπίτου 4 - Σύνταγμα), καθώς και σε κεντρικά βιβλιοπωλεία και στέκια. Η τιμή του είναι 5 ευρώ.