Τι είναι ο Συνεταιρισμός Αλληλέγγυας Οικονομίας “Συν-Άλλοις”

Ο Συνεταιρισμός Αλληλέγγυας Οικονομίας “Συν Άλλοις”, ξεκίνησε τη λειτουργία του στην Αθήνα το φθινόπωρο του 2011. Με πολύτιμη παρακαταθήκη την προηγούμενη εμπειρία μας από τη συμμετοχή στον συνεταιρισμό “Ο Σπόρος”, επιλέξαμε να εργαστούμε συλλογικά, εφαρμόζοντας εναλλακτικές οικονομικές πρακτικές που αποσκοπούν στην ποιοτική κάλυψη των ανθρώπινων αναγκών, την αλληλέγγυα συνεργασία και τις ισότιμες σχέσεις.

Η βασική δραστηριότητά μας είναι το εναλλακτικό και αλληλέγγυο εμπόριο, κυρίως στον τομέα των τροφίμων. Μια εμπορική διαδικασία, δηλαδή, που, αντί για το κέρδος των πολυεθνικών και των τοπικών μεσαζόντων, στοχεύει στην ικανοποίηση των αναγκών όλων των εμπλεκομένων στην αλυσίδα διακίνησης των αγαθών: Την αξιοπρεπή ανταμοιβή του κόπου των παραγωγών, την παροχή ποιοτικών προϊόντων σε όσο το δυνατόν πιο προσιτή τιμή στους καταναλωτές, τη βιώσιμη και δημοκρατική λειτουργία των οργανώσεων διακίνησης, καθώς και τη μέριμνα για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Δεν πρόκειται για μια ουτοπία, αλλά για πραγματικότητα που εμπλέκει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη και επιτυγχάνει τους στόχους της στο βαθμό που καταφέρνει να δημιουργεί μακροχρόνιες σχέσεις αμοιβαιότητας και εμπιστοσύνης.

Βασικός μας συνεργάτης σε αυτή την προσπάθεια είναι οι συνεταιρισμοί καφεπαραγωγών του ζαπατίστικου κινήματος στην Τσιάπας του Μεξικού. Εισάγουμε απ'ευθείας και επεξεργαζόμαστε στην Ελλάδα τον καφέ που παράγουν με οικολογικές μεθόδους. Προσφέρουμε μια σημαντικά υψηλότερη τιμή απ'ό,τι οι τοπικοί μεσάζοντες και προπληρώνουμε το 60% της συνολικής αξίας μήνες πριν, κατά τη διάρκεια της συγκομιδής, ώστε να μην απαιτείται η εξάρτηση από τοκογλύφους για την κάλυψη του κόστους παραγωγής. Οι πιο λεπτομερείς όροι αυτού του διαφορετικού εμπορίου συζητιούνται και αναπροσαρμόζονται διαρκώς μεταξύ των συνεταιρισμών καφέ και των αλληλέγγυων αγοραστών (που στην Ευρώπη συντονίζονται μέσω του δικτύου RedProZapa του οποίου αποτελούμε μέλος), ανάλογα με τις ειδικές συνθήκες κάθε χρονιάς. Εισάγουμε, επίσης, προϊόντα από άλλους συνεταιρισμούς και κινήματα παραγωγών του Παγκόσμιου Νότου, όπως ζάχαρη και κακάο, μέσω της συνεργασίας μας με τον κοινωνικό συνεταιρισμό Libero Mondo στην Ιταλία και την οργάνωση El Puente στην Γερμανία. Αν και δεν μπορούμε προς το παρόν, λόγω περιορισμένων πόρων, να εισάγουμε απ'ευθείας αυτά τα προϊόντα, εμπνεόμαστε από την πρακτική και τη φιλοσοφία αυτών των ευρωπαϊκών οργανώσεων και γι'αυτό τις επιλέξαμε.

Για τη διακίνηση των προϊόντων βασιζόμαστε σε ένα εναλλακτικό δίκτυο σε όλη την Ελλάδα, που αποτελείται από πρωτοβουλίες αλληλέγγυας οικονομίας (συλλογικότητες αλληλέγγυου εμπορίου, καταναλωτικοί συνεταιρισμοί, συνεργατικά καφενεία, ομάδες καταναλωτών κ.α.), αλλά και μικρά καταστήματα και καφέ. Στο χώρο μας στο Θησείο, που λειτουργεί ως κατάστημα, κέντρο διακίνησης και χώρος εκδηλώσεων/συναντήσεων, φιλοξενούμε επίσης και προϊόντα εγχώριων συλλογικών εγχειρημάτων, μικρών παραγωγών και μεταποιητών, με τους οποίους χτίζουμε άμεσες και σταθερές συνεργασίες. Με αυτό τον τρόπο, προσπαθούμε να επεκτείνουμε την πρακτική του αλληλέγγυου εμπορίου και στο τοπικό επίπεδο. Βασικά μας κριτήρια στην επιλογή εγχώριων προμηθευτών είναι η ποιότητα των προϊόντων (με προτεραιότητα στην παραγωγή με οικολογικές μεθόδους), η συλλογική οργάνωσή τους (ή στην περίπτωση μεμονωμένων προμηθευτών οι ηθικές πρακτικές στις εργασιακές σχέσεις), η τοπικότητα των προϊόντων, η καλλιέργεια παραδοσιακών ποικιλιών, καθώς και η διάθεσή τους να συμμετέχουν σε μια εναλλακτική αλυσίδα διακίνησης, που θα φέρνει πιο κοντά τον παραγωγό με τον καταναλωτή.

Η εσωτερική μας δομή είναι αυτή του εργασιακού συνεταιρισμού, στοχεύοντας στη μέγιστη ισοτιμία μεταξύ μας. Κατανέμουμε τον φόρτο εργασίας ισόχρονα, ανάλογα με τις προτιμήσεις και τις δεξιότητες του καθενός και της καθεμίας μας και αντίστοιχα λαμβάνουμε την ίδια αμοιβή. Οι αποφάσεις για όλα τα ζητήματα που αφορούν στον συνεταιρισμό μας λαμβάνονται συλλογικά από όλες/ους στην εβδομαδιαία μας συνέλευση, όπου προσπαθούμε να συνθέτουμε τις διαφορετικές οπτικές μέσω της συναίνεσης και να ξεπερνάμε τις διαφωνίες χτίζοντας τον αλληλοσεβασμό και την αμοιβαία κατανόηση μεταξύ μας. Δεν είμαστε ιδιοκτήτες μιας “εναλλακτικής επιχείρισης”, αλλά μια ομάδα ανθρώπων που αυτοδιαχειρίζονται την εργασία τους. Στόχος μας είναι, αφού εξασφαλίσουμε μια αξιοπρεπή ανταμοιβή για την εργασία μας, να κοινωνικοποιήσουμε το τυχόν πλεόνασμα, είτε εισάγοντας νέα μέλη στον συνεταιρισμό, είτε χαμηλώνοντας τις τιμές πώλησης των προϊόντων, είτε ενισχύοντας άλλα εγχειρήματα αλληλέγγυας οικονομίας.

Πέρα από την καθημερινή δουλειά, προσπαθούμε να επηρεάσουμε το κοινωνικό περιβάλλον μας μέσω διάφορων παράλληλων δραστηριοτήτων. Οργανώνουμε ή/και συμμετέχουμε σε εκδηλώσεις και εργαστήρια που αφορούν κυρίως στην κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία, την αγροοικολογία και την αποανάπυξη, δικτυωνόμαστε με αντίστοιχα εγχειρήματα, ενώ συμμετέχουμε και σε πληθώρα εγχώριων και διεθνών φόρουμ και φεστιβάλ. Όλα αυτά μας κρατούν διαρκώς απασχολημένες και συχνά κουρασμένους. Αυτό που μας εμπνέει και μας δίνει όρεξη να συνεχίζουμε είναι η αίσθηση ότι αποτελούμε κομμάτι, έστω και μικροσκοπικό, ενός ανερχόμενου παγκόσμιου κινήματος που δουλεύει καθημερινά για να μετασχηματίσει αυτόν τον κόσμο σε ένα πιο όμορφο, δίκαιο και βιώσιμο μέρος.